EKO okienko
Úvod
Olympiády 
Súťaže
Školský rok 2014/2015
Besedy, exkurzie
Mimoškolská činnosť

História školy
 Šport

Z á k l a d n á    š k o l a
                  Školská 4
976 11    Selce


>>   Správa o činnosti

>>    Výchovný program školského                              klubu  detí
----------------------------------------------------------------


Riaditeľ školy:
PaedDr. Ján Chladný

Kontakt: ZŠ Selce
              Školská 4
              976 11  Selce

Tel.: 048/4181227

E-mail 1:
riaditel.zsselce@gmail.com



M o t t o :

Vášnivo a s vierou v úspech toho, čo robíme,
smerujeme k  naplneniu sľubov a záväzkov
vytýčených   pre nás i pre tých, ktorí sa na nás
spoliehajú .
--------------------------------------------------------------

December 2014

Vyhodnotenie MATEMATICKEJ PYTAGORIÁDY - 10.-12. decembra 2014 sa konalo školské kolo matematickej pytagoriády. 

Úspešní riešitelia: Ema Medveďová, Samuel Majcher, Tereza Ilčíková, Jakub Chaban, Adrián Blaško, 

Olívia Kamenská, Ivana Žilová, Denis Strečok.


17. decembra 2014 sa žiaci, ktorí navštevujú literárno-hudobný krúžok, zúčastnili malej slávnosti poriadanej OÚ v Selciach. Kytičkou piesní a básní privítali do života deti narodené v roku 2014. 

Dňa 11.12.2014 sa žiaci 6.-9.roč. zúčastnili exkurzie do Bratislavy. Navštívili dve výstavy .Obidve výstavy boli zaujímavé, jedinečné.
Prvá - Tutanchamon, jeho hrobka a poklady, bola zostavená presne tak,ako bola pred takmer 100 rokmi hrobka objavená a otvorená. Všetky posvätné predmety, sošky, šperky aj sarkofágy ležali presne na rovnakých miestach, ako boli kedysi nájdené. Žiaci videli viac ako 1000 nádherných predmetov vrátane svetoznámej zlatej posmrtnej masky Tutanchamona a jeho ohromného pozláteného sarkofágu. Výstava pomohla žiakom vytvoriť si celkový obraz o dávnej vyspelej civilizácii, o jej umení a posvätných obradoch.
Druhá expedícia – Dinosaurium – poodhalila žiakom časť jednej z najväčších zbierok pravých kostier a skamenených dinosaurov. Viac ako 50 exponátov, ktorým dominovali až takmer 300 miliónov rokov staré kostry a fosilie, boli zapožičané z moskovského Borisiakovho paleontolického inštitútu ruskej akadémie vied. Na záver tejto expedície sa žiaci zastavili v detskom kútiku, kde sa mohli v pripravenom pieskovisku „zahrať“ na archeológov a pozrieť si na videu rozprávku o dinosauroch.

10.12.2014 sa konalo obvodné kolo Olympiády zo slovenského jazyka.  Našu školu reprezentoval Marek Ivanič, ktorý bol úspešným riešiteľom.

Dňa 8.12.2014 sa uskutočnil Mikulášsky stolnotenisový turnaj o pohár starostky obce Selce, na ktorom sa zúčastnili žiaci 5. – 9.ročníka. Súťažiaci boli rozdelení do dvoch kategórií – mladší žiaci 5.-7.ročník, starší žiaci 8.-9.ročník. Sponzorom podujatia bol OÚ Selce, ktorý zabezpečil ceny a občerstvenie pre žiakov.

Kategória starší žiaci: 

1.miesto – Jakub Tury 9.roč., 2.miesto – Kevin Ľuboslav Patráš 8.roč., 3.miesto – Marek Hrabaj 9.roč.

Kategória mladší žiaci: 

1.miesto – Jakub Rusko 6.roč., 2.miesto – Martin Bohuš 7.roč., 3.miesto – Matúš Kubina 5.roč.


Dňa 4.12. 2014 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili obvodného kola v stolnom tenise štvorčlenných družstiev žiakov ZŠ a OG. Školu reprezentovali: Marek Hrabaj, Juraj Maruniak, Patrik Šramko a Jakub Tury. Vo svojej skupine sa umiestnili na 2. mieste.

5.12.2014 - Mikuláš


Dňa 4.12.2014 sa uskutočnili Majstrovstvá školy v skoku do výšky, na ktorých sa zúčastnili žiaci 5. – 9.ročníka. Súťažiaci boli rozdelení do troch kategórií – mladší žiaci 5.-7.ročník, starší žiaci 8.-9.ročník  a dievčatá.

Kategória mladší žiaci: 

1.miesto – Martin Bohuš-130cm, 2.miesto – Marek Patráš-121cm, 3.miesto – Tomáš Ďurica-118cm

Kategória starší žiaci: 

1.miesto – Denis Strečok-145cm, 2.miesto – Šimon Spevák-142cm, 3.miesto – Peter Sivčák-136cm

Kategória dievčatá: 

1.miesto – Katarína Stachová-124cm, 2.miesto – Alexandra Apfelová-118cm, 3.miesto – Nikola Mesíková-115cm




Dňa 2. decembra 2014 navštívili žiaci 8. ročníka Obecný úrad v Selciach. Zamestnankyne OÚ Mgr. Katarína Mesíková a Mgr. Jana Mesíková ich oboznámili s fungovaním úradu a so službami, ktoré OÚ poskytuje pre občanov.V besede sa žiaci pýtali na skutočnosti, ktoré ich zaujímajú, dozvedeli sa, čo je potrebné urobiť pred vybavením občianskeho preukazu, ktoré ich zakrátko čaká.



November 2014

Konzultačný deň: 24.11.2014,  čas: 15,00 -17,00  

Pedagogická rada: 18.11.2014

Informatický bobor: 7. - 18.11.2014 - súťaže sa zúčastnilo 15 bobríkov, 28 benjamínov a 11 kadetov. Najúspešnejšími žiakmi boli: Tereza Ilčíková, Adrián Blaško, Martin Bohuš, Marcela Babjáková, Adam Murgaš , a Denis Strečok


Október 2014

V októbri bolo uskutočnených niekoľko podujatí, na ktorých si mohli žiaci zaujímavou formou doplniť svoje vedomosti z literárnej výchovy, dejepisu a regionálnej výchovy, z hudobnej výchovy a výchovy umením.

16.10.2014 sa konalo školské kolo Olympiády slovenského jazyka, na ktorom si overili svoje vedomosti žiaci 9. ročníka a dvaja žiaci 8. ročníka. Najúspešnejšími riešiteľmi boli Marek Ivanič, Marek Hrabaj a Jakub Vajs, všetci z 9. ročníka. V okresnom kole nás bude reprezentovať Marek Ivanič.

20.10.2014 sa uskutočnila beseda žiakov 5. ročníka s kronikárkou obce pani Annou Koctúrovou, ktorá im priblížila históriu Seliec a oboznámila ich s kronikou obce.

21.10. 2014 prebehlo školské kolo Dejepisnej olympiády, do okresného kola bol prihlásený Marek Ivanič z 9. ročníka.

22.10.2014 sme si pripomenuli Medzinárodný deň školských knižníc. Vedúca školskej knižnice pani učiteľka Martina Bránecká pripravila pre žiakov informačný panel o histórii tohto dňa a zaujímavú výstavu kníh, na ktorej sa žiaci mohli oboznámiť s novinkami v školskej knižnici, ale aj so staršími titulmi, ktoré si žiaci môžu vypožičať.

22.10.2014 žiaci literárno-hudobného krúžku Kevin Patráš, Lenka Sivčáková, Erika Klimentová, Paulína Krupárová, Laura Hiadlovská, Matúš Kubina a Marko Mesík zablahoželali s hudobno-slovným pásmom jubilantom z našej obce na podujatí, ktoré pri príležitosti Mesiaca úcty k starším pripravil OÚ Selce.

28.10.2014 v rámci zážitkového vyučovania a na doplnenie vedomostí z predmetov hudobná výchova, výchova umením a literárna výchova navštívili žiaci 7. a 8. ročníka Divadlo JGT v Banskej Bystrici, kde videli predstavenie muzikálu My Fair Lady.

Hoorme o jedle

V rámci kampane " Hovorme o jedle " žiaci diskutujú o zdravom stravovaní, pracujú na projekte Pyramída zdravia, pripravujú ukážky zdravých jedál,...Výsledkom aktivít je výstavka prác žiakov vo vestibule školy.

Odstráňme obezitu

V týždni 13.-17.10.2014 sa konajú rôzne športové aktivity ako prevencia proti obezite detí. 


September 2014

EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV V NAŠEJ ŠKOLE

Od roku 2001 je 26. september vyhlásený za Európsky deň jazykov. Jeho vznik iniciovala Rada Európy a jej cieľom bolo podporiť mnohojazyčnosť v Európe a podnietiť Európanov, aby sa učili viac svetových jazykov v školách aj mimo nich.

Aj žiaci našej školy si na hodinách cudzích jazykov prostredníctvom rôznych aktivít Európsky deň jazykov pripomenuli a dozvedeli sa rôzne zaujímavosti. Na hodinách anglického jazyka sa vydali na cestu po anglicky hovoriacich krajinách a zoznámili sa s tými, v ktorých je angličtina oficiálnym jazykom. Počas zastávky vo Veľkej Británii ochutnali čierny čaj s mliekom a maslové sušienky. Vydali sa na cestu do Írska, Škótska či Walesu. Svoje cestovanie zakončili až v Austrálii, na Novom Zélande a v USA. Na záver našej expedície si žiaci na vlastnej koži vyskúšali ako dokážu zamotať ich jazyky anglické tongue twisters (jazykolamy). Naše putovanie sme tak zakončili s úsmevom na tvári.

Súčasťou osláv Európskeho dňa jazykov bola aj nástenka s informačnými materiálmi a kvíz, ktorý sme pre našich žiakov pripravili. Tí šikovní, ktorí odpovedali na otázky kvízu správne, boli odmenení.

Aj tento rok priniesol Európsky deň jazykov našim žiakom mnoho nových poznatkov a dodal im odhodlanie a chuť do ďalšieho učenia. Aj oni si nakoniec uvedomili, že známy výrok „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom“ naozaj platí.

Deň EURA

Pri príležitosti Dňa EURA prebehli rôzne aktivity na podporu rozvoja finančnej gramotnosti, globálneho vyučovania,...Výsledkom aktivít bola výstavka prác žiakov vo vestibule školy.

Cezpoľný beh

Dňa 25.9. žiaci 6.-9..ročníka zúčastnili obvodného kola v cezpoľnom behu družstiev. Školu reprezentovali: Marek Hrabaj, Filip Mesík, Tomáš Ďurica, Katarína Stachová, Vladimíra Brožová, Dominika Murgašová.

Návšteva miestnej píly

Dňa19.9. žiaci 7.ročníka navštívili miestnu pílu, kde mali možnosť vidieť spracovanie dreva., výrobu rôzneho reziva,... Zároveň besedovali s pracovníkmi o zásadách správania sa v lese, o ťažbe a bezpečnosti pri práci.


Deň polície

Dňa 26.9. sa žiaci 2.- 4.ročníka zúčastnili Dňa polície v Banskej Bystrici, ktorý sa konal v areáli parku
pod Pamätníkom SNP. Chlapcov zaujali ukážky techniky, vozidiel i zoskok parašutistov. Atmosféru oživil
aj Majster N. Deti so záujmom sledovali zásah policajných zložiek, zlaňovanie výškovej budovy a iné.

 

>>   Školský vzdelávací program