EKO okienko
História školy
Olympiády
Súťaže
Školský rok 2014/2015
Besedy, exkurzie
Mimoškolská činnosť
 Šport

Z á k l a d n á    š k o l a
                  Školská 4
976 11    Selce


>>   Správa o činnosti

>>    Výchovný program školského                              klubu  detí
----------------------------------------------------------------


Riaditeľ školy:
PaedDr. Ján Chladný

Kontakt: ZŠ Selce
              Školská 4
              976 11  Selce

Tel.: 048/4181227

E-mail 1:
riaditel.zsselce@gmail.com



M o t t o :

Vášnivo a s vierou v úspech toho, čo robíme,
smerujeme k  naplneniu sľubov a záväzkov
vytýčených   pre nás i pre tých, ktorí sa na nás
spoliehajú .
--------------------------------------------------------------

Jún2015

Vystúpenie kúzelníka

26.júna sa žiaci 2.stupňa stretli na zaujímavom podujatí .Ich spolužiak, žiak 8.triedy Kevin Patráš pripravil pre nich kúzelnícke vystúpenie. Jeho triky a kúzla boli pestré a zaujali všetkých. Tešíme sa na jeho ďaľšie vystúpenia.

Školský výlet žiakov 2., 3. a 4. ročníka

Školský výlet žiakov 2., 3. a 4. ročníka na Kalište sa uskutočnil v pondelok 22. júna. Žiaci si nadšením prezreli túto Národnú kultúrnu pamiatku. Niektoré deti boli na Kaliští  prvýkrát.  Zoznámili sa krutou históriou tejto vypálenej obce. Zaujali ich partizánske bunkre, partizánska nemocnica, pomník obetiam tejto tragédie. Na znak úcty zapálili v kaplnke sviečky a symbolicky rozozvučali zvon. Výlet bol obohatený o prírodovedný výklad pána Blašku.



Exkurzia Žiar nad Hronom

Dňa 5.6.2015 boli žiaci 5.,6. a 8.roč. na exkurizii v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Pohľad na oblohu si mohli vychutnať v hviezdnej sále. V prednáškovej sále si pozreli dokomuntárny film na tému Slnečná sústava. V pozorovateľni nám objasnili princípy fungovania ďalekohľadu a pozorovali slnečné škvrny na Slnku. Na záver exkurzie sme navštívili meteorologickú stanicu v areáli hvezdárne, kde sa mali žiaci možnosť oboznámiť s hlavnými meteorologickými prístrojmi.

Prehliadka v speve detskej a ľudovej piesne

Konala sa dňa 8. júna 2015. Zúčastnilo sa jej 39 žiakov 1. až 7. ročníka. Žiaci spievali detské a ľudové piesne podľa vlastného výberu. Na klavíri ich sprevádzala p. uč. Kapustová.

Na záver vybrala porota, p. uč. Hrašková a dve žiačky ZUŠ, ktoré študujú spev, po dvoch žiakov z každého ročníka, ktorí svoje piesne zaspievali najlepšie.

Florbalový turnaj žiakov

18.6. - Turnaja sa zúčastnili družstvá ZŠ Selce, Staré Hory a Sitnianska Banská Bystrica. Víťazom sa stali žiaci ZŠ Sitnianska Banská Bystrica.

Deň mlieka 

Pri príležitosťi Svetového dňa mlieka 3.6.2015 pripravili žiaci 6.,8. a 9. ročníka bohatý program pre žiakov 
1. stupňa. Na Ceste mlieka sa žiaci dozvedeli základné informácie o mlieku a mliečnych výrobkoch, o hospodárskych zvieratách, o spracovaní mlieka. Nasledovala ochutnávka, hádanky, stavanie pyramídy z jogurtových kelímkov a štafetový beh s parenicou. Akcia bola prínosom pre všetkých zúčastnených žiakov.

 

Plavecký výcvik 

Plavecký výcvik žiakov 2. a 3. ročníka sa uskutočnil v dňoch 4. júna až 15. júna 2015. Žiaci úspešne absolvovali plavecký výcvik na plavárni Štiavničky v Banskej Bystrici pod vedením pani Betky Pažákovej.



Banskobystrická 24-hodinovka

19.6. sa žiaci 6.a 7.ročníka zúčastnili Banskobystrickej bežeckej 24-hodinovky. Akcia bola spojená s Dňom otvorených dverí VŠC Dukla Banská Bystrica.Športovci VŠC Dukla BB demonštrovalíi jednotlivé atletické disciplíny: džudo, športová streľba, biatlon, hod oštepom, skok do výšky. Ukážka vojenskej techniky, nácvik sebaobrany, psovodi. 

Súťaž mladých záchranárov CO

 16.-18.6. - sa konali Majstrovstvá Slovenska v Košiciach. Školu reprezentovali Martin Bohuš, Bruno Hrablay, Nikoleta Mesíková a Miriam Osziová.

Máj 2015

155. výročie úmrtia nášho rodáka, kňaza, národovca Andreja Cabana

V máji sme si pripomenuli 155. výročie úmrtia nášho rodáka, kňaza, národovca Andreja Cabana. Žiaci sa oboznámili s jeho životom a dielom prostredníctvom informačného panelu a mali možnosť zapojiť sa do súťaže „Čo vieš o Andrejovi Cabanovi“ zo 43 riešiteľov kvízu bolo vyžrebovaných 9 súťažiacich, ktorí dostali praktické odmeny. Ceny do súťaže - písacie potreby zakúpil OÚ Selce.

Letný biatlon Staré Hory

Dňa 29.5. - Martin Bohuš - 3.miesto, Bruno Hrablay a Marek Hrabaj - účasť

Súťaž mladých záchranárov CO

Dňa 21.5. naši žiaci Martin Bohuš, Bruno Hrablay, Nikoleta Mesíková, Miriam Osziová obsadili 2. miesto a postúpili na MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA, ktoré sa uskutočnia 16.-18.6. v Košiciach.

Deti rodičom

V piatok podvečer 15.mája 2015 sa sála KD v Selciach zaplnila do posledného miesta. Rodičia, starí rodičia i hostia netrpezlivo čakali na vystúpenie svojich ratolestí. Slávnostnú akadémiu ,,Deti rodičom“ pripravili žiaci ZŠ v Selciach v spolupráci s ZUŠ Slov. Lupča (pob. Selce) pod vedením skúsených pedagógov. O tom, že to bola vydarená akcia svedčili spokojné tváre učiteľov, šťastné úsmevy detí a pozitívne ohlasy rodičov.

Coca Cola Cup - 3.kolo veľký futbal žiačky

Naše žiačky postúpili do 3.kola, ktoré sa konalo 18.5.2015 na futbalovom ihrisku ŠK Selce. Našimi súperkami boli žiačky zo Žiaru nad Hronom a Hriňovej. Žiačky zo Bzovíka sa turnaja nezúčastnili.V náročných zápasoch naše žiačky prehlali 0:3 a 0:4 Napriek prehrám ich treba pochváliť za snahu a chuť venovať sa športu.  Obsadili pekné 3.miesto v Banskobystrickom kraji.
S futbalistkami Žiaru nad Hronom naše dievčatá zahrali pekný zápas na krajskom kole malého futbalu, kde obsadili 5.miesto. 


Konzultačný deň: 11.5.2015, 15,00 - 17,00

Literárno-dejepisná exkurzia

7.mája 2015 obsolvovali žiaci 7. ,8. a 9. ročníka literárno-dejepisnú exkurziu na Orave. V Jasenovej navštívili rodný dom Martina Kukučína a v Dolnom Kubíne Múzeum Pavla Országha Hviezdoslava. Nakoniec si prezreli Oravský hrad a oboznámili sa s jeho históriou. Exkurziou si žiaci doplnili svoje vedomosti z literatúry a dejepisu.


Dopravná výchova

Vo štvrtok 7. mája na našej škole prebehla v spolupráci s políciou dopravná výchova žiakov I.stupňa. Jazdu na bicykli, či kolobežke si žiaci vyskúšali na dopravnom ihrisku, ktoré pracovníci polície pripravili na školskom dvore. Zaujímavé dopoludnie bolo obohatené o ukážky psovodov, žiaci si mohli prezrieť policajné auto, motocykel ba aj kamión. Na podobnú akciu s políciou sa tešíme aj na budúci rok.

Obvodné kolá v malom futbale starších žiakov a žiačok

Dňa 13.5. naše žiačky / Alexandra Apfelová, Romana Blašková, Dominika Murgašová, Alexandra Šinkovkinová, Vladimíra Brožová,  Nikoleta Mesíková, Katarína Stachová, Timea Bajsová, Nina Žilová, Monika Kútiková / obsadili  3. miesto.
Naši starší žiaci do finále nepostúpili.


Minifutbal žiakov a žiačok 1.stupňa ZŠ

ZŠ Selce reprezentovali: Andrej Králik, Dominik Lauko, Samuel Gallay, Šimon Vrbický, Adrián Blaško, Jakub Chaban, Dominik Jahoda- obsadili pekné 3.miesto

Apríl 2015

Malý futbal mladších žiakov a žiačok:

Dňa 22.4. naše mladšie žiačky / Emma Hlinková, Alexandra Šinkovkinová, Vladimíra Brožová,  Nikoleta Mesíková, Katarína Stachová, Nina Žilová, Monika Kútiková a Michaela Gallayová/ vyhrali skupinu, v ktorej bojovali o postup do finálových bojov obvodného kola.  Dňa 23.4. sa nám veľmi nedarilo a obsadili sme 4. miesto.
Naši mladší žiaci obsadili 3.miesto v skupine a do finále nepostúpili.


Marec 2015

Vystúpenie našich žiakov

Dňa 10. marca sa v priestoroch KD v Selciach konala milá slávnosť. Na výročnej schôdzi MS ČK v Selciach boli ocenení mnohonásobní darcovia krvi z našej obce.
K slávnostnej atmosfére prispeli aj naši žiaci Kevin Ľuboslav Patráš, Lenka Sivčáková, Nikoleta Mesíková a Erika Klimentová, ktorí v kultúrnom programe ocenili obetavosť darcov krvi umeleckým slovom i krásnymi piesňami.



Veľká noc





Týždeň zdravia
   
V úvode Týždňa zdravia odznela relácia v školskom rozhlase na tému „Vieme, čo jeme ?“ z ktorej sa žiaci dozvedeli o škodlivosti chemických látok a farbív, ktoré sú pridávané do potravín.
Reláciu pripravili žiaci 8. ročníka Kevin Ľuboslav Patráš, Zuzana Peťková,  Karolína Rochovská s p. uč. Kapustovou.


Florbalový turnaj
Dňa 31.3. 2015 sa uskutočnil florbalový turnaj. Súťažilo 6 chlapčenských a 5 dievčenských družstiev. Najúspešnejší boli odmenení madajlami. Blahoželáme!
Chlapci:    1. -9.ročník,  2. -7.ročník, 3. - 8.ročník
Dievčatá:  1. - 7.ročník,  2. - 8.ročník, 3. - 6.ročník






Jarné upratovanie okolia školy
20.3.2015 - V rámci ENVIRONMENTÁLNEJ JARI žiaci upratovali pridelené časti okolia školy. 



Február 2015

Obvodné kolo vo florbale žiačok

23. a 24.2. 2015 sa uskutočnili skupinové boje o finále obvodného kola vo florbale. Našu školu reprezentovali: Emma Hlinková, Alexandra Šinkovkinová, Vladimíra Brožová, Dominika Murgašová, Natália Mesíková, Nicola Mesíková, Katarína Stachová, Nina Žilová, Romana Blašková, Alexandra Apfelová, postúpili do finále. Vo finále obsadili 4.miesto.

Obvodné kolo Dejepisnej olympiády

12.2. 2015 sa uskutočnilo obvodné kolo DO. Našu školu reprezentoval Marek Ivanič, obsadil 2.miesto a postúpil do krajského kola.

Obvodné kolo vo florbale žiakov

9.-13.2. 2015 sa uskutočnilo obvodného kolo vo florbale žiakov ZŠ. Našu školu reprezentovali: Marek Hrabaj, Jakub Tury, Šimon Spevák, Patrik Šramko, Juraj Maruniak, Martin Lamper, Denis Strečok. V skupine obsadili 2.miesto a do finále nepostúpili.

ŠKOLSKÉ KOLO V PREDNESE POÉZIE A PRÓZY

I. Kategória  ( II.-IV. ROČ.)

Poézia                                                      

  1. Samir Kosova
  2. Olívia Kamenská
  3. Petra Homolová, Liliana Kusalová
Próza
  1. Ema Medveďová
  2. Ivana Žilová
  3. Daniel Caban, Maroš Medveď
II. Kategória ( V.-VI. ROČ.)

Poézia

  1. Lea Olšiaková
  2. Matúš Kubina
  3. Adela Patrášová, Matej Kuťka
Próza
  1. Paulína Krupárová
  2. Matúš Patráš
III. Kategória (VII.-IX. ROČ.)
Poézia
  1. Martin Lamper
  2. Lenka Sivčáková
  3. Nikoleta Mesíková, Marek Ivanič
Próza
  1. Jakub Tury
  2. Martin Bohuš

V okresnom kole nás reprezentovali Ema Medveďová a Paulína Krupárová. Do regionálneho kola Hviezdoslavovho Kubína postúpila Ema Medveďová.  Blahoželáme!

Január 2015

29.1. - Divadelné predstavenie JGT Zvolen " Tri prasiatka" - 2.- 4. ročník

Vo štvrtok 29. januára sa žiaci 2. – 4. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia Tri prasiatka v Divadle JGT vo Zvolene. O tom, že vystúpenie bolo pre žiakov zážitkom, svedčia aj nasledujúce riadky:

„Veľmi sa mi páčilo pretože prasiatka spievali. Celé vystúpenie bolo super.“ Sandra

„Páčilo sa mi, keď stavali prasiatka dom a keď vlk behal okolo domu. Peknou postavou bol aj krtko.“Samko

„Veľmi, veľmi sa mi páčilo. Najviac som sa nasmiala na vlkovi.“Peťka

„Bolo to veľmi smiešne, hlavne keď sa prasiatka nezmestili do líščej nory.“Terezka

„Najlepšie bolo, keď prasa spadlo na divákov.“Christian

„Najviac sa mi páčilo, že tam boli zakomponované pesničky.“Rebeka

„Páčilo sa mi, keď spievali moju obľúbenú pesničku Gumimacko.“Dominik

„Divadlo bolo krásne. Najsmiešnejšie bolo, keď sa prasiatka triasli od zimy.“Simonka

„Mne sa páčilo, že ten vlk sa volal Johny the Trubka.“Daniela
 

  

26.1. - Klasifikačná pedagogická rada:

Výchovno-vyučovacie výsledky za 1.polrok školského roka 2014/2015:

    počet žiakov: 165
    vyznamenaní: 94
    prospeli veľmi dobre: 32
    prospeli: 37
    neprospeli: 0

    Pochvaly: 34
    Výchovné opatrenia: 4

>> September - december 2014



>>   Školský vzdelávací program